Polygraph

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים: דע את זכויותיך!

במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975 (להלן: "חוק הפיצויים") זנח המחוקק את עקרון האשם והחיל תחתיו משטר של אחריות מוחלטת בצידה קיומו של ביטוח אישי (לכיסוי נזק הגוף של המשתמש ברכב), ביטוח אחריות (לכיסוי חבות בעל הרכב או הנוהג בו) וביטוח סטטוטורי (באמצעות קרנית – לכיסוי נזק גופו של נפגע אשר אין בידו לתבוע פיצויים מאת המבטח מחמת הסיבות המנויות בסעיף 12(א) לחוק.

בבסיס חוק הפיצויים עומדת התפיסה החברתית, ערכית שלא להותיר אדם הנפגע בתאונת דרכים בלא פיצוי. נקבע, כי נוכח תכליתו הסוציאלית של החוק ראוי שפרשנותו תהיה ליבראלית ומקלה, שכן המחוקק העדיף להעניק לנפגע פיצוי תוך פיזור הנזק על כתפי הציבור, תחת שלילת פיצוי והטלת המעמסה על כתפיו של מזיק פרטני, או על הנפגע עצמו ככל שהוא אשם בתאונה. עם זאת, חוק הפיצויים אינו מכסה כל מצב ובכל מקרה שנקבע שלגביו מתקיימים החריגים לחוק תישלל זכאותו של הנפגע לפיצויים מכוח החוק. חריגים אלה הוסדרו בהוראת סעיף 7 לחוק, שבבסיסה עומד העיקרון לפיו "לא ימצא החוטא נשכר". מטרת הוראת סעיף 7 לחוק היא עונשית בעיקרה – המחוקק שואף להרתיע אנשים מהתנהגות לקויה על ידי שלילת זכאותם לפיצויים במקרה של תאונת דרכים.

הוראת סעיף 7(6) לחוק

על פי נוסחו של הסעיף, ככל שמתיר השימוש הוא הבעלים או המחזיק של הרכב, הוא לא יהיה זכאי לפיצויים במסגרת חוק הפיצויים. אלא שנוכח הגישה הפרשנית המצמצמת של החריגים הקבועים בהוראת סעיף 7 לחוק ולאור התכלית הסוציאלית של חוק הפיצויים, נקבע בפסיקה כי לא די בכך שמתיר השימוש הוא הבעלים או המחזיק ברכב על מנת לשלול ממנו את הפיצויים, ויש להוכיח כי דבק בו יסוד האשם – היינו, כי הוא ידע או היה עליו לדעת כי אין לרכב כיסוי ביטוחי. עוד נקבע, כי להוכחת קיומו של יסוד האשם די במתן היתר לנהיגה תוך "פזיזות" או ב"עצימת עיניים" ואין צורך להוכיח מתן היתר באופן פוזיטיבי (ת"א [חיפה] 36808-10-12 נורי עומר נ. האג'ר עומר, פורסם בנבו 27.07.2016).

מי זכאי לפיצוי?

רבים חושבים שמי שזכאי לפיצוי הוא רק מי שאינו אשם בתאונה ולפיכך אם אני אשם בתאונה-  אינני זכאי לפיצוי. מחשבה זאת בטעות יסודה. למעשה, חוק הפיצויים קובע שכל אדם שנגרם לו נזק גוף זכאי לפיצוי. במילים אחרות, אין משמעות אם הנפגע אשם בתאונה או לא – שכן הזכאות לפיצוי אינה מבוססת על אשמה. לכן ככל שהדבר נוגע לקיומה של חקירה במשטרה לאחר התאונה במטרה לברר לעומקן את נסיבות התאונה ו/או מציאת האדם שאחראי להתרחשותה, יש לזכור שבין

ממי ניתן להיפרע?

ניתן לתבוע את חברת הביטוח המבטחת את הרכב בביטוח חובה. במקרים בהם הנפגע הוא אדם שהיה מחוץ לרכב בתאונה שבה היו מעורבים מספר רכבים – החובה לפצות תחולק בין חברות הביטוח של הנהגים השונים.

ומה לגבי תאונת פגע וברח?

במקרים בהם הפוגע נמלט ממקום התאונה ולא ניתן לאתרו או במקרים שבהם נהג הרכב הפוגע נסע ללא ביטוח חובה ניתן לתבוע את "קרנית".

חשוב לשים לב, שאם נהג אדם ברכבו ביודעו כי אין לו ביטוח חובה בתוקף ונגרם לו נזק גוף, הרי שהוא אינו זכאי לפיצוי בגין נזקיו, לא מ"קרנית" ולא מחברת הביטוח. אם לעומת זאת, יוכיח הנהג הנפגע כי נהג אחר שהיה מעורב בתאונה הוא האחראי לה, אפשר שיוכל לתבוע את נזקיו אישית מהנהג האחר.

שכר טרחת עורך דין

בתביעות על פי חוק הפיצויים ה-נ"ל, יכול עורך דין לגבות את שכר טרחתו בשני אופנים: לקבוע סכום גלובאלי עבור הטיפול בתיק או לקבוע כי שכר הטרחה ישולם באחוזים מהסכום שנפסק לטובת התובע. אם נקבע ששכר הטרחה ישולם לעורך הדין באחוזים אזי מוגבל עורך הדין לגבות את שכר טרחתו באופן הבא:

אם התיק הסתיים בפשרה בטרם הגשת כתב תביעה – 8% בתוספת מע"מ.

אם התיק הסתיים בפשרה לאחר הגשת כתב תביעה לבית המשפט – 11% בתוספת מע"מ.

אם התיק נוהל בבית המשפט והתקבל פסק דין – 13% בתוספת מע"מ.

הסכומים הנ"ל אינם כוללים הוצאות שונות, כגון: תשלומי אגרות בית משפט, תשלום עבור חוות דעת מומחים, תשלום עבור צילום תיק רפואי (ככל שיש בכך צורך), הוצאות נסיעה וכד'.

טיפ: רצוי ואף מקובל לעגן את ההסכמות בהסכם שכר טרחה מראש על מנת להימנע מאי נעימויות לאחר מכן.

אם איתרע מזלך ומצאת עצמך מעורב בתאונת דרכים כמה עצות מעשיות:

  1. אם הפינוי ממקום התאונה לא התבצע באמצעות אמבולנס, פנה מוקדם ככל הניתן (אפילו עוד באותו היום) לחדר המיון בבית החולים הקרוב לקבלת טיפול ראשוני וביצוע בדיקות.
  2. דווח על התאונה בתחנת המשטרה.
  3. חשוב לשמור כל גיליון רפואי וכן תיעוד של כל מסמך רפואי אחר, קבלות והוצאות בקשר עם הטיפול הרפואי.
  4. אם כתוצאה מהתאונה נגרמו לך צלקות על הגוף, יש לצלמן במצלמה שמראה את התאריך העדכני של הצילום.
  5. פעמים רבות, גופנו מגיב כנגד הטראומה ובימים הראשונים לתאונה לא תחווה כאבים. פגיעות גופניות מתבררות אף חודשים לאחר התאונה ולעיתים אף שנים מאוחר יותר.

והעצה החשובה ביותר – דאג לקבל ייעוץ משפטי מוקדם ככל הניתן בכדי להקל על עצמך את הדרך לקבלת הפיצוי.

אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי. החומרים המפורסמים באתר זה מהווים רקע בלבד ואין להסתמך אליהם לצורך ייעוץ פרטני.

 

צרו איתנו קשר
לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

בשליחת הפרטים אני מאשר/ת קבלת מידע לטלפון ו/או לאימייל
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

כל הזכויות שמורות לדוניץ ושות' משרד עורכי דין | הצהרת נגישות