Polygraph
הרשות להגבלים עסקיים

הרשות להגבלים עסקיים

ניגוד אינטרסים, מניעת ריכוזיות, מניעת היווצרותם של קרטלים. רשות התחרות שבעבר נקראה הרשות להגבלים עסקיים היא שומר הסף של המשק וקיומה של תחרות חופשית.
מדובר ברשות ממשלתית אשר נוסדה בשנת 1994 ופועלת מתוקף חוק התחרות הכלכלית. 

מהו תפקידה של הרשות להגבלים עסקיים?

התפקיד של הממונה על ההגבלים העסקיים נקבע כבר בחוק ההגבלים העסקיים משנת 1959 ובהמשך שונה השם לחוק התחרות הכלכלית בשנת 1988.
תפקיד הרשות הוא באכיפת דיני ההגבלים העסקיים באמצעות כלים שונים: אזרחיים, כלכליים ופליליים. הרשות מטפלת בענפים שונים בהם מבנה השוק אינו מאפשרת תחרות של החברות הפעילות בו כמו למשל, שוק הבנייה, המזון.

הרשות להגבלים עסקיים פועלת בתחום המונופולים, שאוסר על חברה המחזיקה נתח שוק משמעותי בתחומה לנצל את מעמדה לרעה בצורה שתוביל לפגיעה בציבור או תמנע תחרותיות.
למשל, כשיש חברה דומיננטית בשוק המזון שקובעת תמחור גבוה ולא מאפשרת תחרות על מנת להוזיל עלויות של מוצרי מזון לציבור. 

איך רשות התחרות פועלת בעניין המיזוגים?

תחום נוסף בו פעילה הרשות להגבלים עסקיים היא תחום המיזוגים בו הממונה על ההגבלים העסקיים יכול לאשר או לסרב לאיחוד בין חברות שונות במידה והמיזוג של החברות עשוי לפגוע בתחרות בשוק.

נמשיך עם דוגמת מוצרי המזון: שתי חברות מזון דומיננטיות מתאחדות וקובעות מחיר אחיד שמונע מהצרכן ליהנות ממחירים אטרקטיביים יותר, כי כבר לא נשארה תחרות בתחום של שחקנים מתחרים שיציעו מחירים טובים יותר בשל האיחוד בין שני הענקים.

רשות ההגבלים העסקיים פעילה גם בתחום ההסדרים הכובלים שאוסר למעשה על אנשי עסקים וגופים עסקיים לתאם פעולות באופן שיפגע בצרכן כמו מדיניות תמחור, אזורי מכירה ואפילו איכות המוצר. כמו בדוגמא שהוזכרה: חברות שיקבעו מחיר אחיד למוצרי מזון בסיסיים או יחליטו להחרים ביחד מעמד מכירה כלשהו.

במקרה כזה, הצרכנים יאלצו להגיע למקום אחר ולשלם מחיר שנקבע על ידי החברות ולא יוכלו ליהנות מהזולת עלויות בשל ההחלטה שהתקבלה בין חברות המזון.

על מי מפקחת רשות ההגבלים העסקיים ולמי היא מייעצת?

הרשות להגבלים עסקיים מפקחת על התאגידים הגדולים במשק כמו חברות ביטוח, חברת החשמל, מקורות, בזק, בנקים, חברות נדל"ן והשקעות. הרשות גם מעורבת בתהליכים שונים כמו הקצאת זכויות ונוקטת פעולות אכיפה על מנת למנוע הפרות של חוק התחרות הכלכלית.

מטרת הרשות היא להרתיע מפני הפרות ולהסדיר פעילויות במשק על מנת לייצר תחרות שתהיה טובה לצרכנים. לרשות מחלקות שמייעצות בנושאי קידום תחרות במסגרות שונות והיא מחולקת לפי צוותים המתמחים בענפים שונים כמו צוות תקשורת, צוות קמעונאות, צוות פיננסים, צוות אנרגיה וכדומה. הרשות גם מייעצת לממשלה ולכנסת בעקבות איתור כשלי שוק וחסמים לתחרות.

רשות ההגבלים העסקיים בוחנת עסקאות מבחינת פרספקטיבה תחרותית ויכולה לבלום מיזוגים שונים מתוך חשש לתחרות וכבר היו הרבה עסקאות שלא נסגרו או מומשו בעקבות עצירתם על ידי הרשות להגבלים עסקיים, בין אם מדובר במיזוג אופקי בין חברות מתחרות או מיזוג אנכי התייחס לאיחוד של חברות הנמצאות בשלבים שונים של שרשרת הייצור.

הרשות לא בודקת את כל המיזוגים והכל תלוי במחזור המכירות או במידה ומדובר בחברה שהיא בעלת מונופול בשוק או שהמיזוג שלה עם חברה אחרת יכולה להפוך למונופול ועליה להודיעה על התנגדותה בתוך 30 יום מהגשת הודעת המיזוג.

חלק חשוב מפעילות הרשות קשורה לאכיפת המנהלית ושימוש בעיצומים כספיים עד לגובה של 100 מיליון שקלים בשל הפרת חוק התחרות. עם זאת, ישנם הסדרי טיעון מנהליים שכוללים הסכמות בין הרשות לצדדים.  
בסופו של דבר, הרשות להגבלים עסקיים משרתת את האינטרסים של הציבור בפיקוח על עסקאות ואכיפה למען רווחת הצרכן ולמען הצמיחה הכלכלית במדינה. 

צרו איתנו קשר
לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

בשליחת הפרטים אני מאשר/ת קבלת מידע לטלפון ו/או לאימייל
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

כל הזכויות שמורות לדוניץ ושות' משרד עורכי דין | הצהרת נגישות