Polygraph

גט לחומרא

כשמוזכרות המילים "גט לחומרא", האסוציאציה שתעלה לרובכם היא שזה משהו שקשור ליהדות, וכנראה גם משהו קצת ישן, בגל הארמית. תתפלאו לשמוע, שלא מדובר בעניין כל כך רחוק מכם, ולא מופרך בכלל שתיאלצו לפגוש סיטואציה בה תצטרכו לקבל גט כזה. מה זה "גט לחומרא"? באיזה סיטואציה נאלץ להשתמש בהליך הזה? כל הפרטים במאמר שלפניכם

גט לחומרא – מה זה?

כולנו מכירים את הליך הגירושין הרגיל. הגבר נותן לאישה גט, וזה קורה לאחר שהם התחתנו לפי ההלכה היהודית, יש לאישה כתובה, ובבוא היום, כשהם רוצים להיפרד, אחד מבני הזוג מגיש דרך הרבנות, המועצה הדתית במקום מגוריו, תביעת גירושין. הגט הזה נקרא גם "גט מעיקרא", כלומר, מדובר בגט שמגיע מעיקר הדין, כלומר גט סטנדרטי בעצם. השאלה הגדולה היא מה קורה כשלא ברור האם בני הזוג נשואים על פי ההלכה. מתי זה יכול לקרות? אם בני הזוג נישאו בנישואין שאינם דרך הרבנות, זה יכול להיות נישואין רפורמיים, או אזרחיים, או כל הליך נישואין שלא מוכר על ידי ההלכה היהודית האורתודוכסית. במקרה כזה, אי אפשר לומר שעל פי עיקר הדין הם צריכים גט, אלא מדובר במקרה שמחמירים, ונותנים גט בעצם ל"יתר ביטחון". וזהו גט לחומרא לאחר הגירושין.

דוגמאות נוספות לצורך ב"גט לחומרא"

מקרה נוסף שבני הזוג ידרשו לערוך הליך של גט לחומרא, הוא כשהזוג אכן נישאו כדין לפי ההלכה היהודית, ואף התגרשו כפי שנדרש על פי ההלכה, אך לאחר מכן, נפגשו שוב, ויש חשש שקיימו יחסים אינטימיים. במקרה כזה, גם אם האישה נישאה כבר בשנית, וגם אם לא, בני הזוג יאלצו לעבור את ההליך. בעצם, לפי ההלכה, זוג גרוש המקיים יחסי מין לאחר הגירושין, נחשב שוב לזוג נשוי.

מה עם גט לחומרא ידועים בציבור?

אין ספק שידועים בציבור אינם נחשבים כנשואים, ולכן אינם נדרשים להתגרש בבית הדין הרבני, אלא להתיר את הנישואין שלהם. ועדיין, ייתכנו מקרים, בעיקר אם בני הזוג חיו זמן רב חיי משפחה וקיימו יחסי מין באופן ודאי, שההלכה היהודית תחייב גט לחומרא גם לידועים בציבור. וזאת, מהחשש שאכן הם היו נישואין, וחוסר הרצון של ההלכה לקחת סיכון במקרה כזה. אם מעורבים גם ילדים בסיפור, כל העניין של גט לחומרא בכלל מקבל משנה תוקף, ורוב הסיכויים שבני הזוג ידרשו להליך זה.

איך מתבצע גט לחומרא?

אם עולה בקרבכם חשש שאתם אולי ספק נשואים לפי היהדות, ויש צורך בגט לחומרא, או שמישהו מבית הדין אמר לכם שאתם נדרשים לכזה. פנו לבית הדין והגישו בקשה, בבקשה עליכם לכתוב שאתם מבקשים גט לחומרא, ועליכם לפרט את הסיבה לכך. חשוב לציין שהגשת בקשה לגט לחומרא לא דורשת מכם גם הגשת בקשה ליישוב סכסוך, כפי שנדרש הליך של גט רגיל. במידה והזוג מסכים לקבל את הגט, הדיינים יסדרו את ההליך באופן מיידי. אם אחד מבני הזוג מתנגד, בית הדין יערוך מספר דיונים, ובסופם יחייב את הצדדים שיינתן הגט, והצד שאינו מסכים יוגדר כ"סרבן גט". בעוד אצל זוגות נשואים, כל אחד יכול להגיש "בקשה לשלום בית", במקרה שלא התקיימו כלל נישואין כפי שנדרש בהלכה, אין מקום לבקשה כזו.

מצבים בהם לא נדרש גט

יתכנו מצבים בהם אפילו לא יידרש גט לחומרא, בגלל ההבנה שאין כלל קיום של הנישואין. כלומר, אם מי מהזוג כלל לא יהודי, ובני הזוג נישאו בנישואין אזרחיים. בוודאות אין חשש שבני הזוג נשואים על פי ההלכה היהודית. ולכן, על בני הזוג להגיש בקשה אחרת, בה הם מבקשים את התרת הנישואין שלהם, וזה מתרחש בכלל בבית המשפט למשפחה, ואין להם צורך כלל להגיע לבית דין. כך גם במקרה של נישואי קרובים, כמו למשל, אם במקרה, בדרך כלשהי, אח ואחות נישאו. הנישואין אינם בתוקף לפי ההלכה היהודית, ולכן גם לא יהיה צורך בגט לחומרא, שבא לתת מענה במקרה של חשש לנישואין.

לסיכום, מדובר בהליך מורכב, ואפשר לומר שגם לא לגמרי מסביר פנים. משום שבעצם מקיימים את כל ההליך רק ליתר ביטחון. זו בדיוק הסיבה שעליכם לעבור את ההליך עם משרד המתמחה בדיוק בתחומים הללו. משרד שייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר. ולכן מומלץ מאוד לבחור במשרד כמו דוניץ ושות'.

צרו איתנו קשר
לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

בשליחת הפרטים אני מאשר/ת קבלת מידע לטלפון ו/או לאימייל
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

כל הזכויות שמורות לדוניץ ושות' משרד עורכי דין | הצהרת נגישות