Polygraph
נכס להשקעה

דיני עבודה

ברוב מקומות העבודה בישראל, כמו גם בעולם כולו, קיים חוסר איזון בין כוחו של עובד לכוחו של המעביד. באופן טבעי למעביד יש כוח גדול יותר, ולכן יחסי הכוחות בינו לבין עובדיו אינם מאוזנים. כך, אם עובדים רוצים לדוגמה להתאגד על מנת לשפר את תנאי עבודתם, כוח המיקוח שיש בידיהם עשוי להיות נמוך באופן משמעותי מכוחו של המעביד, כך שללא סיוע חיצוני הם יתקשו לנהל מו"מ מאוזן והוגן.

תחום דיני העבודה, אשר הינו חלק מן המשפט האזרחי בישראל, מסדיר את מערכות היחסים בין עובד למעביד. ללא דיני עבודה, וללא עורכי דין המתמחים בתחום ומציעים את שירותיהם לשני הצדדים באופן שווה, יחסי העבודה בין עובדים למעבידים יהיו תלויים אך ורק בכוחות השוק, ובסבירות גבוהה מעמד העובדים ייפגע מכך.

במדינת ישראל קיימת מערכת משפט ייחודית המתקיימת במקביל למערכת המשפט הרגילה, והיא זו שעוסקת בכל התחום של דיני עבודה ויחסי עובדים מעבידים. קיימות שתי ערכאות משפטיות, האחת היא בית דין ארצי לעבודה והשניה היא בית דין איזורי לעבודה, והם המקום בו נדונים תיקים העוסקים ביחסי עובד ומעביד. עם השנים התפתח מאוד תחום דיני העבודה, וכיום עורכי דין המתמחים בתחום זה מציעים את שירותיהם הן לעובדים והן למעבידים.

למה חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה

בכל מקרה בו מתגלעים חילוקי דעות בין עובד למעביד, מומלץ ששני הצדדים יתייעצו עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה מוקדם ככל האפשר, שכן ייעוץ משפטי כזה יכול לחסוך לא מעט כסף ועוגמת נפש. מקרה נוסף בו כדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה הוא כאשר אחד מן הצדדים מעוניין לבחון את מצבו במערכת היחסים מול הצד השני על מנת לבדוק האם זכויותיו ממוצות כחוק.

כך למשל יתכן מצב בו מעביד אינו משלם לעובד את זכויותיו המגיעות לו כחוק, מונע ממנו לקבל שכר בעבור שעות נוספות או אינו מפריש עבורו דמי פנסיה כנדרש, ואז עורך דין הבקיא בדיני עבודה יוכל לסייע לעובד למצות את זכויותיו במלואן. למעשה, עובדים רבים אפילו אינו מודעים לחלק גדול מזכויותיהם, כך שלעיתים עורך הדין יכול לסייע לעובד אפילו במקרים בהם לכאורה הכל תקין וקיים רק חשד קל שבקלים להפרה כלשהי.

מן הצד השני, לעיתים גם מעבידים מוצאים את עצמם במצב המחייב התייעצות עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה. כך למשל אם נתקל המעביד בעובד שרוצה לעזוב את מקום העבודה אולם אינו מעוניין להתפטר אלא שיפטרו אותו, ולפיכך מחבל במכוון בעבודתו: עורך הדין יוכל לסייע למעביד לפעול כנדרש על פי החוק (למשל, לערוך לו שימוע בטרם יפטר אותו). במקרים מסוימים גם יתכן שניתן יהיה להוכיח כי העובד חיבל בעבודתו במכוון ואף לשלול ממנו את פיצויי הפיטורין.

מתי לפנות לעורך דין בעניין דיני עבודה?

חד משמעית, במקרה של יחסי עובד ומעביד חשוב לפנות לעורך הדין כמה שיותר מוקדם ולא להשתהות כלל. ראשית משום שמדובר במעין מירוץ בין שני הצדדים בו לכל צד חשוב להקדים את הצד השני, אולם בעיקר משום שבמערכת היחסית המורכבת הזו קל מאוד לפעול בפזיזות וחשוב לוודא שכל צעד מתבצע נכון ועל פי חוק. כך למשל עובד שממהר להגיש מכתב התפטרות למעבידו, יתכן שלא יהיה זכאי לפיצויי פיטורין ולו רק בגלל הצעד הפזיז הזה.

במילים אחרות, אם קיים חשד לאי סדרים ביחסי עובד מעביד, ועל אחת כמה וכמה אם כבר התגלע סכסוך, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה ויפה שעה אחת קודם.

צרו איתנו קשר
לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

בשליחת הפרטים אני מאשר/ת קבלת מידע לטלפון ו/או לאימייל
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

כל הזכויות שמורות לדוניץ ושות' משרד עורכי דין | הצהרת נגישות